måndag 22 september 2008

språkproblem


en annan härlig sak med korea är att om man studsar in i en taxi och ska åka nånstans och försöker säga det på engelska fattar de ingenting. lägger man däremot till ett i på slutet ljusnar det för yrkeschauffören som skiter i taxametern och ställer in sig på westernmode. ett annat härligt faktum här i korea. allt är dyrare för västerlänningar. pekar man lite försynt på taxametern möts man av ett crazyeye och en grymtning. ja fan, tillbaka till i-tilläget ja. vi hoppade in i taxin och sa till chauffören:

- Hyopjae beach?
Chauffören skakar på huvudet och fattar ingenting.
-HYYYYOOOOOOOPPJÄÄÄÄÄÄ beeeeetjjjhh, försöker vi igen
Vildare skakningar på huvudet.
- HYYYYYYYYYYYPJAAAAEEE BEEEEEETSCH.
Ingen reaktion, vi ser på chauffören att han är redo att lämna oss bakom sig.
Här krävs det aktion, fram med lonely planet och peka på kartan.
- AAAHHH Hypjää beachhIII, beachIII, säger chauffören och vinkar in oss.

wtf .. ? så svårt kan det väl inte vara att fatta?

samma kväll skulle vi ta taxi till mcdonalds. med vår nya lärdom hoppar den vita mannen in i framsätet med nyfunnet självförtroende.
-Mcdonaldi
Chauffören skakar oförstående på huvudet. vi tittar mycket frågande på varandra och försöker igen
-McdonaldIII..?
Han ser lika frågande ut igen ..
- Mcdonalds?
Efter några sekunder bryter han upp i ett leende:
- AAAHH macdonaldo!!


WTF?!

ja förresten. på vägen hem efter macdonaldo stannade taxin till vid ett rödljus(blinkför på växjöit). ja, detta är stort i sig men det kommer mera. ljuset slog över till grönt och henrik, som satt i framsätet, tittar på oss och skojar till det lite genom att säga att chaffisen kanske somnat till lite. Han tittar mot chauffören för att finna att så är fallet. en lätt knackning på axeln så var vår hyundairiddare åter redo att fortsätta färden. tror ni de har regleringar och maxtimmar eller färdskrivare här? jag betvivlar det.

Inga kommentarer: